Koulupuutarha – Pohjoinen kukkakeidas

Koulupuutarha – Pohjoinen kukkakeidas

Pietarsaari

Koulupuutarha on vierailun arvoinen paikka kaikkina vuodenaikoina.
Toukokuusta myöhäissyksyyn saakka kävijä voi todistaa jatkuvaa näytelmää jossa eriväriset ja -muotoiset kukat seuraavat väsymättä toinen toistaan vuoden edetessä.

Victor Schauman perusti Pietarsaareen kasvihuoneen ja kauppapuutarhan vuonna 1854. Hänen vaimonsa jatkoi toimintaa miehensä kuoltua. Erilaisin lahjoituksin heidän perillisensä luovuttivat vuosien 1915-1919 aikana tämän kasvihuoneen ja siihen kuuluvan noin 1 ha:n kokoisen maa-alueen sekä merkittävän rahasumman Pietarsaaren kaupungille, sillä ehdolla, että paikalle perustettaisiinkoulupuutarha.

Schaumanin koulupuutarhan vuonna 1918 annetun ohjeiston mukaan tarkoituksena on ”edistää Svenska Realläroverketissä sekä kaupungin kouluissa annettavaa kasvitieteenopetusta sekä herättää ja kehittää paikkakunnan väestön aisteja kasvimaailmankaunedelle, ihmeille ja hyödylle”.

Koulupuiston taustalla komeilee Bertel Jungin suunnittelema upea lukiorakennus, joka valmistui vuonna 1904.

Puistoon rakennettiin v. 1992 pysyvä ulkonäyttämö erilaisia tapahtumia varten. Se on tapahtumapaikkana useimmille kaupungin suurista juhlista, mm. suurelle osalle Jaakon Päivien tapahtumista.

Puiston eri osien välille on rakennettu luiskia helpottamaan liikuntaesteisten siirtymistä paikasta toiseen.